In de 9e eeuw was Oostende een pretentieloos vissersdorp dat de twee uitersten markeerde van het oude eiland Testerep. Het werd uiteindelijk een stad in de middeleeuwen. De naam betekent letterlijk “het einde van het Oosten” en verderop langs de Vlaamse kust vind je de bijbehorende Westende.

Testerep verdween uiteindelijk onder de golven in de 14e eeuw en de inwoners van Oostende besloten dat het genoeg was om hun stad verder landinwaarts te herbouwen achter ernstige bescherming tegen overstromingen.

Zoals elke grote haven heeft Oostende in de loop der jaren te kampen met problemen. De Vikingen brachten een paar bezoeken. De Spanjaarden hielden hier grondgebied en gebruikten Oostende als basis in hun strijd om de soevereiniteit over de Nederlanders te behouden tijdens hun 80-jarige onafhankelijkheidsoorlog.

De Spaanse belegering tijdens de Nederlandse oorlogen van 1601 tot 1604 wordt zelfs door de meest bittere tijdgenoten omschreven als een “lang carnaval des doods”. De indringers van generaal Ambrosio Spinola hebben eindelijk gezegevierd in een van de bloedigste gevechten van de hele 80-jarige oorlog. Toen de enorme Nederlandse vloot de essentiële toegang van Antwerpen tot de zee blokkeerde, nam het belang van Oostende toe.

Terwijl Europa evolueerde van een tijdperk van exploratie naar een periode van ernstige uitbuiting, was de belangrijkste haven van België een van de eerste begunstigden met zijn handelsmaatschappij en zijn overzeese koloniën die teruggaan tot 1727.

Helaas is er uit deze periode bijna niets meer te zien of te bezoeken in de stad. Het officiële stadsmuseum laat u kennismaken met de rijke geschiedenis van uw directe omgeving.

Je kan misschien ook genieten van: