Helaas zijn er geen brouwerijen meer actief in Oostende, maar je vindt er wel enkele goede bieren die een nauwe band hebben met de stad. Keyte Tripel herdenkt de Spaanse belegering aan het begin van de 17e eeuw.
Keyte, voor het eerst gebrouwen ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van het einde van het beleg, is een robuust pils van hoge gisting met een alcoholpercentage van 7,7%. Er is ook een donkere variant genaamd Keyte Dobbel – Tripel die 9,2% ABV-gewicht claimt.
Dikke Mathile heeft nogal gelukkige lokale connecties, genoemd naar de lokale bijnaam van het beeld, De Zee – een wulpse vrouw. Het wordt omschreven als een ‘typisch Oostends bier’ – het werd besteld door een paar lokale bierliefhebbers – en gebruikt München en amberkleurige mouten om het zijn diepe kleur te geven met Poperinge en Hallertau hopaanbod geweldige smaak. Dikke Mathile en Keyte worden beide gebrouwen door brouwerij Strubbe gelegen in Ichtegem op ongeveer 20 minuten van Oostende.
Last but not least is Den Ostensche Baron of de Baron van Oostende. Deze blondine werd voor het eerst gebrouwen in 1999 ter gelegenheid van de 150ste sterfdag van de grote Oostendse kunstenaar James Ensor. Het heeft een alcoholpercentage van 6,5% maar is niet gemakkelijk te vinden omdat het een heel bijzonder tweedehands bier was, we weten niet eens zeker of het nog gebrouwen wordt.
Er zijn een paar cafés in de stad die gespecialiseerd zijn in Belgisch bier en een paar winkels en supermarkten waar je ook bier kunt kopen.
Ostend Beer Combers is de lokale club voor bierliefhebbers en organiseert het eerste weekend van juli een degustatiefestival. Het vindt buiten plaats en je zou ongeveer 50 bieren van 10 brouwerijen moeten vinden.
Volgens de awards van Ratebeer.com in 2011 was ‘s werelds beste restaurant voor bierliefhebbers “De Bistronoom” (gesloten in 2013) aan de kust in Oostende. Je kan deze site raadplegen voor meer informatie over of om een biertje uit Oostende te gaan drinken;